Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Dumplings

Justin, Sfenny, Maximus, Aura en oma Judy maken jiaozi, Chinese dumplings, en vertellen over hun viering van Chinees Nieuwjaar. Voor de tentoonstelling lenen ze het servies dat ze gebruiken voor het maken van de dumplings, samen met rode envelopjes en een leeuwenmasker.

Aura: Wat is dat, mama?

Sfenny (mama): Wat is dit? Wat is mama aan het doen?

Aura: Ik weet het! Jiaozi!

Sfenny: Jiaozi. Dat is de Chinese naam voor dumplings. Kijk hoe mama het doet. Je gaat eerst even een beetje vulling pakken… Dat mag jij doen met een lepeltje, als je wilt. Wil je zelf een lepeltje pakken?

Aura: Ja.

Sfenny: Een Chinese maand bestaat uit 29 of 30 dagen, dus dat loopt net wat anders dan een westerse kalender. En Chinees Nieuwjaar valt altijd zo ongeveer tussen 20 januari en 20 februari van een westers jaar.

Naar Maximus: Misschien wil je vertellen over wat voor jaar het dit jaar is. Dit jaar is het jaar van de…

Maximus: Tijger! Sfenny: Ja! En volgend jaar is het jaar van het…

Aura en Maximus: Konijn!

Sfenny: Ja! De kinderen kijken altijd heel erg uit naar Chinees Nieuwjaar, omdat ze altijd rode envelopjes krijgen. De traditie van die envelopjes is dat je ze geeft aan de kinderen. En het is ook een gelukwens. Je krijgt het van de familie, maar je krijgt het ook van vrienden.

Justin: Eigenlijk alles wat rood is, in China, is altijd goed.

Sfenny: Rood brengt geluk.

Justin: Echt iedereen, tijdens Chinees Nieuwjaar, heeft wel iets in het rood. Ik weet nog dat mijn ouders voor ons nieuwe kleding kochten. En we moesten voordat het oud en nieuw werd het hele huis schoonmaken. We kregen dus een nieuw setje kleding. We hadden het vroeger ook niet heel breed, als kind. En als je nieuwe kleding krijgt, dat is fantastisch. Dat zijn gelijk de beste kledingstukken die je hebt, voor het komende jaar. Het is jammer dat we niet meer zo’n Chinese kalender in huis hebben.

Sfenny: Zo’n scheurkalender?

Justin: Zo’n scheurkalender. Die hadden we vroeger altijd in huis. Als kind wist ik: normale dagen waren in het groen. Maar als het een feestdag was, dan is die rood. En denk je: oh, er is iets aan de hand. En dan weet je dat het feest is.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer