Van 2 maart tot en met 1 september 2024 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. De roerige ontstaansgeschiedenis van Europees porselein - het witte goud - bestaat uit een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Twee vorstenhuizen ontketenen een rage die in korte tijd de Europese porseleinkunst tot grote hoogte stuwt en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Het is een zinderend verhaal over het ontstaan van het Europese porselein, verteld door de twee iconische personen uit deze turbulente tijd.
Ontmoeting
Leerlingen ontmoeten Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de porseleinfabriek Sèvres in Frankrijk. En ze zien de bijzondere en bizarre porseleinen objecten die deze mensen lieten maken, zoals beesten van meer dan een meter hoog, gedecoreerd met goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.
Aan de slag
Na het museumbezoek dagen we leerlingen uit verder op onderzoek te gaan en beeldend werk te maken, in aansluiting op wat ze hebben gezien in het museum, in de vorm van een ontwerpwedstrijd. Onze ontwerpwedstrijd vormt de kern van het onderwijsprogramma bij Porseleinkoorts. We dagen leerlingen uit als reactie op de verhalen in de tentoonstelling klassikaal of individueel een beeldende verwerking te maken in de vorm van een installatie of objecten van keramiek, binnen een ontwerpwedstrijd. Hun ontwerpen presenteren we in de vorm pop-up-presentaties in de speciale ruimte voor onderwijspresentaties, in afwisseling met onze ontwerpwedstrijdpresentaties van de tentoonstelling Sustainable Ceramics #1. Ook kunnen klassen als onderdeel van het onderwijsprogramma een (gratis) workshop/gastles in de klas krijgen, verzorgd door een museumdocent.
Gewoon én bijzonder
Hoofddoel van al onze onderwijsprogramma’s is om jongeren bewust te maken van hoe gewoon en tegelijk bijzonder keramiek is. Dagelijks gebruiken we kopjes, borden en schalen van keramiek, en vaak zonder het te beseffen halen we met keramiek de hele wereld in huis. Tentoonstelling en onderwijsprogramma bieden jongeren een verbreding en verdieping van hun blik op de wereld van makers van keramiek, geschiedenis en verbeeldingskracht, met ditmaal porselein in de hoofdrol. Bij het ontwikkelen van het programma betrekken we VO-docenten en -leerlingen, zodat het onderwerp zowel vanuit voor het onderwijs als voor leerlingen relevante perspectieven wordt uitgewerkt.