Van 26 oktober 2024 tot en met 25 mei 2025 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling Wu Zetian. De enige Keizerin van China. Als eerste museum in Europa brengen we het bijzondere verhaal van Wu Zetian tot leven. Een verhaal waarin handel, emancipatie en intriges een hoofdrol spelen. De tentoonstelling vertelt een verhaal over een bijzonder machtige vrouw uit de wereldgeschiedenis, aan de hand van zo’n honderd Chinese relieken die zelden in Europa te zien zijn. De tentoonstelling is een van de meest prestigieuze uit de geschiedenis van Keramiekmuseum Princessehof.
Zijderoute
Het verhaal van Wu Zetian is niet alleen interessant vanwege haar persoonlijke geschiedenis, maar ook omdat het zich afspeelt in de tijd van de Tang dynastie (618-907), tevens de bloeiperiode van de welbekende Zijderoute. China was het centrum van de handel die Oost-Azië, het Midden-Oosten en Oost-Afrika met elkaar verbond. In de hoofdstad Chang’an (het huidige Xi’an) wemelde het van de handelaren die de meest verfijnde producten uit alle windrichtingen verkochten. Wu Zetian drukte een duidelijk stempel op haar tijd. Ze voerde onder meer tal van hervormingen in de landbouw en handel door en verlaagde de belastingen. Tijdens haar leven floreerde de handel als nooit tevoren.
Aan de slag
Na het museumbezoek dagen we leerlingen uit verder op onderzoek te gaan en beeldend werk te maken, in aansluiting op wat ze hebben gezien in het museum, in de vorm van een ontwerpwedstrijd. Onze ontwerpwedstrijd vormt de kern van het onderwijsprogramma bij Wu Zetian. We dagen leerlingen uit als reactie op de verhalen in de tentoonstelling klassikaal of individueel een beeldende verwerking te maken in de vorm van een installatie of objecten van keramiek, binnen een ontwerpwedstrijd. Hun ontwerpen presenteren we als pop-up-presentatie in de speciale ruimte voor onderwijspresentaties, in afwisseling met onze ontwerpwedstrijd bij de tentoonstelling Sustainable Ceramics #1. Ook kunnen klassen bij deelname aan de ontwerpwedstrijd een (gratis) workshop/gastles in de klas of in het atelier van het museum krijgen, verzorgd door een museumdocent.
Gewoon én bijzonder
Hoofddoel van al onze onderwijsprogramma’s is om jongeren bewust te maken van hoe gewoon en tegelijk bijzonder keramiek is. Dagelijks gebruiken we kopjes, borden en schalen van keramiek, en vaak zonder het te beseffen halen we met keramiek de hele wereld in huis. Tentoonstelling en onderwijsprogramma bieden jongeren een verbreding en verdieping van hun blik op de wereld van makers van keramiek, geschiedenis en verbeeldingskracht, met ditmaal porselein in de hoofdrol. Bij het ontwikkelen van het programma betrekken we VO-docenten en -leerlingen, zodat het onderwerp zowel vanuit voor het onderwijs als voor leerlingen relevante perspectieven wordt uitgewerkt.