Zeldzame 500 jaar oude schotel

Te zien in Feest!
Zeldzame 500 jaar oude schotel

Dankzij de Ottema-Kingma Stichting (OKS) kan Keramiekmuseum Princessehof een unieke schotel uit circa 1530 als bruikleen aan de collectie toevoegen. Het gaat om een schotel uit Iznik, in het huidige Turkije, met blauwe en turquoise decoraties van druivenranken en bloemen. Met een diameter van 44,5 centimeter is dit de grootste Iznik schotel met druivenmotief die wereldwijd bekend is. Het topstuk werd door de OKS aangekocht bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en zal van 29 oktober 2022 tot en met 20 augustus 2023 te zien zijn in de tentoonstelling Feest! in het Princessehof in Leeuwarden, waarna het een plek krijgt in de vaste presentatie Van Oost en West.

Inspiratie uit China
De decoratie op de schotel imiteert het Chinese blauw-wit porselein uit de Ming-dynastie (1368-1644). Veel van dit porselein kwam via de handel terecht in het Midden-Oosten, en vormde een belangrijke inspiratiebron voor keramisten in Perzië (nu Iran) en het Ottomaanse Rijk (nu onder andere Turkije en Syrië). Opvallend is dat de druivenranken gespiegeld zijn aangebracht ten opzichte van de originele Chinese schotels. Mogelijk zijn de decors van het Chinese porselein overgetrokken op een stencil door ambachtslieden aan het Ottomaanse hof en vervolgens gebruikt voor de decoratie van schotels uit de Turkse stad Iznik. Bij dit exemplaar hebben de keramiekschilders het kobaltblauw gecombineerd met turquoise, een kenmerkende combinatie die vanaf de 16de eeuw werd toegepast op Iznik keramiek.

Aanwinst collectie
De aangekochte schotel is zowel vanwege het monumentale formaat als de fijn uitgevoerde decoratie een topstuk in zijn soort en een unieke aanwinst voor Nederland. De schotel is bovendien een belangrijke aanwinst voor de OKS en Keramiekmuseum Princessehof, omdat het object de verregaande interactie tussen China en het Midden-Oosten illustreert. Het Princessehof is dan ook zeer dankbaar voor de aankoop en zal de schotel na de feesttentoonstelling toevoegen aan de permanente presentatie Van Oost en West, waarin de bezoeker dwarsverbanden in stijl, vorm en techniek ontdekt in keramiek uit Azië, het Midden-Oosten en Europa.

Feest!
De schotel wordt voor het eerst aan publiek getoond in de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. De tentoonstelling opent op zaterdag 29 oktober en is die dag gratis te bezoeken. Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten kleurt het Princessehof een rijk beeld van persoonlijke, religieuze en culturele vieringen en herdenkingen, waarmee belangrijke momenten in het leven gemarkeerd worden. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een belangrijke rol en daarmee ook keramiek. Heb je iets te vieren? Dan haal je het mooiste servies uit de kast. Of juist die ene (ietwat beschadigde) schaal die je nog van je oma hebt gekregen. Juist deze persoonlijke verhalen vormen het uitgangspunt van de associatieve tentoonstelling, waarin twaalf installaties te zien zijn met veel keramiek uit het depot van het museum én gekoesterde voorwerpen van feestvierders uit heel het land. In de tentoonstelling vertellen zij in een gratis audiotour alles over hun viering en tradities.

Keramiekmuseum Princessehof
Keramiekmuseum Princessehof werd in 1917 opgericht door de Leeuwarder notaris Nanne Ottema, onder meer om er zijn keramiekverzameling tentoon te stellen. Omwille van de internationale faam van de collectie is het een nationaal museum. Het Princessehof is ondergebracht in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, voormoeder van het Nederlandse en alle andere Europese vorstenhuizen. Het museum ontsluit het gebouw en de collectie voor de hele samenleving. De collectie bestaat uit zo’n 35.000 objecten, met de nadruk op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Het museum ontwikkelt deze collectie actief, ook als inspiratiebron voor nieuwe generaties ontwerpers en kunstenaars. Het Princessehof wil een podium zijn voor de ontwikkeling van keramiek als zelfstandige discipline in de beeldende kunst en ervoor zorgen dat deze ontwikkelingen goed vertegenwoordigd worden in de Collectie Nederland. De collectie bestaat onder andere uit bruiklenen van de Ottema-Kingma Stichting (OKS). De OKS beheert de nalatenschap van Nanne Ottema en verwerft objecten voor de Collectie Fryslân in de geest van Nanne Ottema.

Deze verwerving is mogelijk gemaakt door de Ottema-Kingma Stichting.

Partners van het Princessehof zijn de Ottema-Kingma Stichting, de Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en de Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer