Fenikstheepot
Een feniks van paarse aarde
In China drinkt men al duizenden jaren thee. De Chinezen zetten hun thee echter niet altijd op de manier zoals wij die kennen. Door de eeuwen heen maakte de bereiding ervan een lange ontwikkeling door. Totdat uiteindelijk de theepot ten tonele kwam.
In de begindagen van de thee bereidden de Chinezen het drankje door de theebladeren te stomen, samen met aromatische specerijen zoals gember. Iets later verwerkten ze de bladeren tot zogenaamde theetegels, die geraspt werden boven een kom kokend water. Tijdens de Song-dynastie (960 - 1279) ging men over op het gebruik van groene theepoeder. Het hete water ging direct in de kop, waarna de poeder er met een bamboeklopper doorheen werd geslagen. Maar ook deze methode was geen lang leven beschoren. Wel namen boeddhistische monniken de methode mee naar Japan, waar het nu nog steeds gebruikt wordt tijdens de chanoyu, de rituele theeceremonie.
Ondertussen was in China een nieuwe manier van theezetten ontstaan. Tijdens de Ming-dynastie (1368 - 1644) liet men de theebladeren in het hete water trekken. Hiervoor was een speciale pot nodig: de theepot. De meest populaire theepotten in China werden – en worden nog steeds – gemaakt in het Zuid-Chinese Yixing. Voor deze theepotjes maakt men gebruik van een kleisoort die ‘paarse aarde’ genoemd wordt. Vanwege het hoge ijzergehalte krijgt de gebakken klei een kleur die varieert van oker tot paarsbruin. De klei wordt gewonnen in de omgeving van Yixing. Het is de enige plek waar deze klei wordt aangetroffen en dat maakt de roodbruine potten erg karakteristiek.
Een van de redenen voor de populariteit van Yixing-theepotten is de grote variatie in modellen. Zo maakte men tijdens de Ming-dynastie theepotjes naar de smaak van de ontwikkelde Chinese elite. Deze potten waren in het algemeen erg klein en waren niet gedecoreerd. In het Westen vond men deze eenvoudige theepotten echter maar saai. Men wilde graag grotere exemplaren en fantasierijke vormen. Dus toen aan het eind van de zeventiende eeuw het drinken van thee in zwang raakte in het Westen – vooral in Nederland en Engeland –kwamen de Yixing-pottenbakkers tegemoet aan de smaak van hun nieuwe Westerse clientèle.