Divali

Divali

Familiefeest

Kawita en haar man Kewal vertellen over hun viering van Divali. Het is een dag voor de hele familie, waarop lekker wordt gekookt en waarop tradities worden doorgegeven.

Kewal: Divali is een lichtjesfeest. In de donkere maanden vieren we Divali en dan vereren we de god Lakshmi. En Lakshmi is de god van geluk, liefde voorspoed, gezondheid, noem het maar op. Het is een familiefeest. We vieren het niet uitbundig, dat we ergens bij elkaar komen, dat doen we niet.

Kawita: In India doen ze dat wel.

Kewal: In India doen ze dat wel. Er zijn varianten, in India wordt het heel anders gevierd. Maar het is vooral een familiefeest. Je viert het met je familie, met lekker eten en drinken.

Kawita: Vegetarisch eten. Je offert ook, aan Lakshmi, dus je maakt wat zoetigheden en je zet bloemen neer.

Kewal: Ja, dat offer je op.

Kawita: Dus vandaar de mooie tafel, het heerlijke eten, en we eten ook die dag niet wat we klaargemaakt hebben overdag, dat doe je echt pas als je je gebed hebt opgezegd, met je gezin. En nadat je de lichtjes aan hebt gedaan, de dia’s. Daarna ga je dan aan tafel met zijn allen.

Kewal: Mijn moeder, die ga ik ophalen, en die viert het met ons mee, omdat wij dan samen, mijn moeder en wij, traditionele gerechten gaan maken.

Kawita: Ja, samen koken.

Kewal: Samen koken. Dat is heel belangrijk bij Divali. En dat is heel leuk om te doen, want zo geeft ze het ook mee aan ons, aan de volgende generatie. Wij hebben van haar geleerd om het te maken, maar als zij het maakt, dan smaakt het toch anders hè? Haar moeder ook hoor, mijn schoonmoeder. Die kan ook sommige dingen maken… Wij kunnen het nadoen, maar zoals zij het maakt, is het gewoon prima! Je moet het doorgeven aan de volgende generatie. Het is voor hen erg belangrijk dat we dat ook vragen. Aan de ouders: ‘Leer me even hoe dat moet. Want straks als jullie er niet meer zijn, moeten wij het doorgeven aan onze kinderen.’ Allemaal verbonden met Divali.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer