14. Dierenriem
Verschillende voorwerpen op deze tafel zijn versierd met dieren uit de dierenriem. Elk jaar in de Chinese kalender staat in het teken van een van de volgende twaalf dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken.
15. Van tijger naar konijn
Tijdens de Chinese jaarwisseling komt steeds een nieuw dier centraal te staan. Op januari gaat het jaar van de tijger over in het jaar van het konijn. Vanwege die overgang zijn hier borden met deze dieren tentoongesteld. Volgens de Chinese astrologie wordt het konijn geassocieerd met elegantie, verfijning, gevoel, rechtschapenheid en behoedzaamheid.
16. De eerste pruimenbloesem
Tijdens de laatste winterdagen gaat de geleerde Meng Zhaoran op zijn ezel op zoek naar een pruimenbloesem. Deze bloem kondigt de lente aan, want het is de eerste bloem die bloeit. De voorstelling staat symbool voor de overgang van winter naar lente en is passend voor Chinees Nieuwjaar, dat ook wel het Lentefeest wordt genoemd.
17. Geluk
Chinees Nieuwjaar staat bol van symbolen, die ook terugkomen op deze voorwerpen. Zo is er de kalebas, hier verbeeld door een porseleinen fles, die een lang en gelukkig leven brengt. De twee dozen in de vorm van granaatappels staan voor vrede en vruchtbaarheid, en de verschillende vissen brengen rijkdom.
18. Veel kinderen, veel geluk
De kinderen op deze vaas zijn een kunstige manier om de eigenaren een groot gezin toe te wensen. Het hebben van veel kinderen staat ook voor geluk in het algemeen. Een van de jongens rijdt bovendien op een qilin, een soort eenhoorn, die nog meer geluk brengt. De vaas past daarmee goed bij Chinees Nieuwjaar, een viering die draait om geluk.
19. Driepotige pad
Op dit bord staat Liu Hai, vergezeld door zijn driepotige pad. Liu is de god van rijkdom, en dit bord past dan ook goed op een tafel voor de viering van Chinees Nieuwjaar. Er worden dan rode envelopjes met geld uitgewisseld, samen met gelukwensen voor de toekomst.
20. Lang leven
Dit bord is versierd met allerlei symbolen. De perziken en de vleermuis staan voor geluk, de granaatappel voor vrede en vruchtbaarheid. Daarnaast heeft de maker ook het karakter shou op het bord gekalligrafeerd, een wens voor een lang leven.
21. Duizend jaar bloei
Perziken worden al vierduizend jaar lang geteeld in China. Volgens legenden groeien perziken aan bomen die duizenden jaren bloeien. In China staan perzikbomen symbool voor een lang leven of zelfs onsterfelijkheid.
22. Draken
Op deze vaas staat een draak, het enige mythische dier in de Chinese dierenriem. Draken zijn belangrijke gelukbrengers. Zo brengen ze regen en zorgen ze ervoor dat de oogst slaagt. Daarnaast zijn ze het symbool van de Chinese keizer. Met zoveel krachtige symboliek is het niet vreemd dat de draak vaak opduikt op dit soort schilderingen.
23. Nieuw begin
De maker van dit inkttablet versierde het stuk met een draak én een feniks. Deze mythische vogel staat voor hergeboorte en sluit daarmee goed aan bij het nieuwe begin dat de viering van Chinees Nieuwjaar vertegenwoordigt. Samen vormen de draak en de feniks yin en yang: de balans van verschillende hemelse krachten, die de eigenaar van dit tablet hopelijk goedgezind waren.
24. Symbolisch servies
Deze tafel is gedekt voor acht personen, een geluksgetal. De kleuren zijn ook met reden gekozen. Blauw staat voor de hemel, geel voor de aarde en rood voor de zon. De borden en kommen waren bedoeld om ritueel eten in op te dienen, een vast onderdeel van de traditionele viering van Chinees Nieuwjaar.
25. Lente
Op de onderkant van deze negentiende-eeuwse kom staat een merk van vier karakters die samen ‘eeuwig geluk en eeuwigdurende lente’ betekenen. De wisteria op de buitenkant van het kommetje benadrukt dat lentegevoel. Het zou best kunnen dat dit kommetje uit de kast is gehaald voor de viering van Chinees Nieuwjaar om de nieuwe lente te verwelkomen.
26. Lampionnenfeest
De viering van Chinees Nieuwjaar duurt vijftien dagen, en op de laatste dag vindt het lampionnenfeest plaats. Dit feest is meer dan tweeduizend jaar oud en kan bestaan uit allerlei elementen. Veel Chinese families hangen bijvoorbeeld lampionnen aan hun deur. Verder worden er balletjes gemaakt van kleefrijst, die harmonie en samenzijn symboliseren.
27. Lunar New Year
Ook in veel andere Aziatische landen wordt het nieuwe maanjaar gevierd, maar dan onder de naam Lunar New Year. Zo ook in sommige delen van Japan, waar dit beeld van een karper vandaan komt. Deze vis, die oorspronkelijk uit China komt, kan allerlei symbolische betekenissen hebben, waaronder voorspoed, een passend symbool voor de viering van Lunar New Year.
28. Leeuwendans
Chinese leeuwen bieden bescherming tegen negatieve energie. Tijdens feesten als Chinees Nieuwjaar worden leeuwendansen gehouden om boze geesten te verjagen en het nieuwe geluk te verwelkomen.