Rijstkom vullen
Lily verhuisde twintig jaar geleden van Taiwan naar Nederland, maar luidt hier nog altijd feestelijk het nieuwe jaar in volgens de maankalender. In dit audioverhaal vertelt ze welke tradities daar voor haar bij horen. Voor deze tentoonstelling toont ze hier het servies dat ze kreeg van haar moeder.
Chinees Nieuwjaar in Taiwan
Het Chinees Nieuwjaar in Taiwan is het belangrijkste en langste feest van het jaar. In alle regio’s worden twee weken lang feest gevierd. Voor het grootste deel is Chinees Nieuwjaar synoniem met drie dingen: de kleur rood, vuurwerk en gevulde buiken. In 2002 kwam ik naar Nederland voor mijn master aan de Universiteit van Utrecht. Mijn moeder gaf mij een set Taiwanees porselein die zij weer van haar moeder had gekregen. Ze vertelde dat ze me een rijstkom had gegeven: het zou mijn eigen taak zijn om de kom te vullen door hard te werken. Door mijn rijstkom te vullen, kan ik voor mijzelf zorgen. Ik vond het belachelijk het porseleinen servies voor zes personen met de hand veertien uur lang in het vliegtuig mee te nemen. Maar ik deed het toch. Niet alleen voor mijn moeder, maar ook omdat ik de wensen van mijn familie in Nederland wil voortzetten.
Familie in Nederland
In de loop van de tijd heb ik meer Taiwanezen ontmoet die in Nederland wonen en we werden goede vrienden. Ze zijn mijn familie in Nederland. We wonen in verschillende steden, maar we komen altijd samen om Taiwanese feestdagen te vieren. Voor ons is nieuwjaar de enige dag waarop we echt enthousiast kunnen zijn over wie wij zijn. Tijdens het diner genieten we van voedsel dat symbool staat voor groot geluk, voorspoed en een lang leven.