62. Lakshmi
Tijdens Divali verwelkomen de vierders een bijzondere gast: Lakshmi, de belichaming van welvaart, geluk en licht. Huizen worden schoongemaakt en lichtjes (dia’s) worden aangestoken om de godin te verwelkomen. Lakshmi is goed te herkennen aan haar vier armen. Twee ervan houden een lotus vast, de andere twee liggen vrijgevig open.
63. Offeren
Verspreid over deze tafel liggen allerlei soorten zoet fruit en bloemen, die tijdens de viering van Divali worden geofferd aan Lakshmi. Alles moet helemaal gaaf zijn: de bloemen fris en heel, de vruchten vers en zonder beurse plekken.
64. Warme kleuren
Okergeel, diepe oranjes, warme groentinten en allerlei kleuren bruin: de vazen en vruchten op deze tafel zijn met zorg gekozen om hun warme kleuren en, hier en daar, goudtinten. Die warme tinten brengen namelijk geluk en voorspoed tijdens de viering van Divali.
65. Suriname
Tussen 1873 en 1916 kwamen ongeveer 35.000 Hindoestanen uit India naar Suriname, waar ook deze fruitschaal vandaan komt. Het is dus ook niet gek dat Divali daar ondertussen een Nationale Dag is geworden. Op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Paramaribo brandt een week lang een monumentale dia.