De rol van de vrouw
Chander vertelt over de rol van Lakshmi en van de vrouw tijdens de viering van Divali.
De vrouw centraal
In het gezin, op deze Divalidag, staat de vrouw centraal. Lakshmi wordt gezien als de goddelijke personificatie van geluk en welvaart, zowel geestelijk als materieel. Die rol wordt getransporteerd op de vrouw in het gezin. Zij maakt ook de eerste dia aan. Zij bezit de kennis en de kunde en het vermogen om het gezin welvaart te brengen, alhoewel zij misschien niet de materie binnenbrengt. Dus eigenlijk is ze de personificatie van Lakshmi.
Lakshmi wijst je de weg
Kijk, Lakshmi zien wij als, triviaal gezegd, de godin van geluk. Zo staat Lakshmi bekend. Geluk en welvaart. Maar dat moet je anders zien. Lakshmi komt jou geen geluk brengen, Lakshmi wijst je de weg, die helpt je om je eigen geluk te vinden. En dat doe je als je in balans bent. Lakshmi is het vrouwelijke gedeelte van Vishnu. Onze goddelijke figuren kennen een mannelijke en vrouwelijke helft. De mannelijke helft initieert en schept, maar die schepping moet iets doen. Moet gaan bewegen. En dat doet de vrouwelijke energie. Dat doet Lakshmi. Zonder die vrouwelijke dynamiek is er geen schepping.
Welvaart
Nou, die vrouwelijke dynamiek zorgt ervoor dat wij mensen de weg gewezen krijgen, naar welvaart. Zowel materiële welvaart als geestelijke welvaart. Als je in balans bent, kun je makkelijk manoeuvreren en verwerven en materiële welvaart krijgen. Tegelijkertijd vraag je haar om de innerlijke vijanden in jezelf te doden, waardoor je hebzucht, jaloezie, boosheid, dat soort eigenschappen, verliest, meer in evenwicht raakt en vervolgens jezelf spiritueel kunt verlichten. Want daar gaat het om.