College: Keti Koti

College: Keti Koti

Ontdek Ketikoti in het Princessehof! Ketikoti betekent ‘ketenen gebroken’ en is de viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In aanloop naar het Surinaamse feest geeft Dr. Leo Balai op zaterdag 24 juni een college over Ketikoti. Hierin neemt Balai je mee in de deelname van Nederland aan de trans-Atlantische slavenhandel, de afschaffing van de slavenhandel in 1863 (Ketikoti) en de betekenis van excuses voor de Nederlandse deelname aan de slavenhandel. Op zaterdag 1 juli vieren we het Surinaamse bevrijdingsfeest met een divers activiteitenprogramma.

Datum: zaterdag 24 juni 
Tijd: 12.30 – 13.30u
Prijs: 5 euro
Locatie: Groene zaal in het Fries Museum
Aanmelden via de ticketpagina

 

Tentoonstelling feest!

In Feest! ontdek je meer over het bevrijdingsfeest Ketikoti (betekenis is 'ketenen gebroken'). Van oorsprong stond deze Surinaamse viering vooral in het teken van het herdenken en vereren van de voorouders, maar gaandeweg is de nadruk komen te liggen op de viering van de vrijheid en het meer algemene idee dat dit nooit meer mag gebeuren.

Over Dr. Leo Balai

Dr. Leo Balai (Paramaribo, 1946) is historicus en schrijver, met speciale aandacht voor de geschiedenis van slavenschepen tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. In 2011 promoveerde Balai op het proefschrift ‘Het slavenschip Leusden’. De Leusden was één van de laatste slavenschepen van de WIC die totslaafgemaakten vervoerde. De ondergang van dit schip is van grote internationale betekenis, met name vanwege de moord op de voorgenoemde slaven. Lees meer op www.leobalai.com.

Dr. Leo Balai
Dr. Leo Balai
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer