Perspectiefrondleiding: Ketikoti
Vier Ketikoti in het Princessehof op zaterdag 1 juli. Ketikoti betekent ‘ketenen gebroken’ en is de viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen.
Vier Ketikoti in het Princessehof op zaterdag 1 juli. Ketikoti betekent ‘ketenen gebroken’ en is de viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen.
Tijdens deze perspectiefrondleiding door Wytze Stellingwerf ontdek je de rol van Nederlandse archeologie in het herinneren van het Nederlandse slavernijverleden. Wytze is archeoloog en deed onderzoek naar voorwerpen die nu te zien zijn in de tentoonstelling. Hij belicht de voorwerpen vanuit verschillende perspectieven en vertelt zo meer over het koloniaal verleden van Nederland. Welke betekenis had de massaproductie van suiker, katoen, hout, koffie en cacao en andere voor Europa geproduceerde goederen in een koloniale samenleving waar Europese plantagehouders en totslaafgemaakten naast elkaar leefden? Hoe keken Europeanen aan tegen deze productie? Wat weten we over het perspectief van de totslaafgemaakten?
Datum: zaterdag 1 juli 2023
Tijd: 12.30 – 13.30u en 14.00 - 15.00u
Prijs: gratis, excl. museumentree
Aanmelden via de ticketpagina (selecteer 1 juli)
Archeoloog Wytze Stellingwerf (MA) studeerde af in 2017 aan de Universiteit Leiden en is sindsdien werkzaam als materiaalspecialist bij Archeologie West-Friesland. In samenwerking met Museum Kaap Skil op Texel is hij de afgelopen vijf jaar sterk betrokken geweest bij het documenteren van de privécollecties van Texelse duikers die sinds de jaren zeventig op wrakken in de Waddenzee en de Noordzee hebben gedoken. Wytze heeft een grote belangstelling voor de opkomst van de Industriële Revolutie en de materiële en sociaal-culturele neerslag daarvan in West-Europa en Amerika in de 18de en 19de eeuw. Daarnaast behoren het maritieme en koloniale verleden van Nederland tot zijn grootste interesses.