Frank Hitman

Rondleider en China expert

Wie ben je?

Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Na een aantal omzwervingen kwam ik in 2007 in Zuidwest-China terecht. Deze dynamische en diverse streek heeft een grote indruk op mij gemaakt. Ik maakte vrienden voor het leven en leerde zo in rap tempo Mandarijn. In 2012 begon ik mijn eigen reisbureautje (zouba.tours) voor specialistische reizen in de bergen van Yunnan en Sichuan.

Sinds 2019 ben ik weer terug in Nederland. Hoewel ik af en toe nog steeds een reis organiseer, werk ik nu in de wereld van cultuureducatie, vooral gericht op film. De uitwaaiers van de Himalaya heb ik ingeruild voor Oosterbierum, wat verrassend goed bevalt. Dit jaar ben ik bovendien begonnen met een traject om wadloopgids te worden.

Frank Hitman
Frank Hitman
Foto: Ruben van Vliet
Foto: Ruben van Vliet

Wat spreekt jou het meeste aan in het verhaal van Wu Zetian?

Tegenover het kleine Nederland is China een waanzinnig groot en veelzijdig land. Als Nederlander ga je daarom vaak de fout in door China als te eenzijdig of monolithisch te zien. Het verhaal van Wu Zetian is er eentje van ultieme taboedoorbraak. Het is verbluffend dat een vrouw in de hoogtijdagen van de Confucianistische orde in de Tang-dynastie (ongeveer 1400 jaar geleden) door haar uitmuntende leiderschapskwaliteiten de top van de machtspiramide heeft bereikt.

Het verhaal van Wu Zetian is niet alleen inspirerend, maar ook een adembenemende reis vol intriges en onverwachte wendingen. Uiteindelijk is het ook een cosmopolitisch verhaal over China dat je niet van tevoren had verwacht. Mensen vragen me vaak wat me zo aanspreekt in China als land. Mijn antwoord is dan dat China heel divers is. Dit geldt ook voor het verhaal, dat in al zijn nuances laat zien dat niets zwart-wit is, maar ultiem kleurrijk. Als je vooraf een eenzijdig beeld hebt, dan is dat dus een eye-opener. Daarom is het een van mijn grootste hobby's om hierover te vertellen.

Wat is jouw favoriete object of stuk uit de tentoonstelling, en waarom?

Wat een strikvraag! Meer dan 100 stukken die nog nooit buiten China zijn geweest, staan hier in Leeuwarden in de tentoonstelling. Hoe kan ik daar nou een favoriet uit kiezen? Ik neem een omweg en kies een object dat niet te zien is in deze tentoonstelling. We hebben het ook niet tentoon kunnen stellen omdat het op een zwarte lijst staat en nooit China uit mag. Dit is het Gouden Tablet, geschreven door keizer Wu Zetian zelf. Het is een inscriptie van 63 karakters, waarvan een aantal ontworpen zijn door de keizerin. In China is het origineel ook niet tentoongesteld; daar kun je een replica bewonderen in het Henan Museum. Wij hebben een filmpje. Het verhaal achter dit tablet is de laatste aflevering van de serie, dus in de sfeer van Game of Thrones, maar met de kwaliteit van Better Call Saul. En ik kijk er erg naar uit om dit met de bezoekers te delen!

Wat is jouw rol binnen de tentoonstelling?

Ik ben gedurende de hele tentoonstelling over Wu Zetian beschikbaar voor specialistische rondleidingen die boekbaar zijn voor groepen. Op de zondagen geef ik samen met mijn vrouw Anli ook rondleidingen waarvoor je je kunt aanmelden. Ik denk zelf dat het een enorme toegevoegde waarde heeft om een gids te nemen voor een tentoonstelling als deze!

Waar heb je het meest zin in?

Het is bijzonder dat we nu in Leeuwarden een klein stukje Tang-dynastie hebben, wat ons 1400 jaar terug teleporteert, naar een andere tijd en in een ander werelddeel waar alles anders ging, maar waar ook zeker parallellen te ontdekken zijn. Ik kijk vooral uit naar de dynamiek tijdens de rondleidingen, om met mensen samen door dit verhaal te bewegen en zelf ook nog het een en ander op te steken. Je raakt over dit soort dingen nooit uitgeleerd.

Postadres
Postbus 1239
8900 CE Leeuwarden (NL)
Bezoekadres
Grote Kerkstraat 9
8911 DZ Leeuwarden (NL)

+31(0)58 2 948 958
info@princessehof.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag geopend

Maandag gesloten


© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden | disclaimer