Samen om tafel

Siham vertelt over de viering van Eid al-Fitr met haar familie en over het tafelkleed dat ze van haar moeder kreeg.

Bezinning
Niet alleen Eid al-Fitr, maar de hele maand ramadan betekent voor ons echt een maand van bezinning. We proberen ook op het gebied van werk het op een lagere pit te zetten en echt meer gefocust met elkaar en zoveel mogelijk in de avond samenkomen.

Samen doorbrengen
Aan het eind van de vastenmaand is Eid al-Fitr voor ons echt een moment dat we drie dagen met elkaar doorbrengen. We starten natuurlijk de dag met het gebed. Mijn man gaat dan met de kinderen naar de moskee. Meestal rond een uur of half tien, tien uur, dan zijn ze weer thuis en dan maken we ons klaar. Met cadeautjes en zelfgemaakte taarten of wat lekkers gaan we altijd naar mijn moeder toe, in Amsterdam. Dan komen al mijn broers en zussen en neefjes en nichtjes allemaal samen bij ons ouderlijk huis.

Tafelkleed
Op het moment dat ik uit huis ging en ook ging trouwen, heeft mijn moeder een mooi tafelkleed laten maken in Marokko. Echt handgemaakt. Het tafelkleed heeft mijn moeder laten maken door de moeder van haar vriendin. Zij woont in het zuiden van Marokko, maar het borduursel dat je erop ziet, komt uit Fez. Dat zie je aan de hoekige patronen. Die maken zij in drie kleuren, in groen, rood en bruin.

Eerste ramadan
Een maand nadat ik hem kreeg, startte de ramadan. Dus het was niet alleen mooi symbolisch, maar het was voor mij ook heel spannend voor het eerst met z’n tweetjes alles voorbereiden. Want je moet je voorstellen, als je het vasten breekt tijdens de ramadan, is de tafel goed gevuld, en het meeste maak je zelf. En omdat je daar zoveel tijd en aandacht aan besteedt, moet er echt een mooi tafelkleed ook op tafel komen.

Ronde tafels
Marokkaanse maaltijden worden meestal gedeeld en de tafels zijn ook rond, zodat je elkaar allemaal kan aankijken en allemaal kan aanspreken. Vooral in een Marokkaans gezin staat familie op één, en vrienden natuurlijk ook. Maar ook het samenkomen, het samen zijn en samen eten, dat staat zó centraal in ons leven.

Postadres
Postbus 1239
8900 CE Leeuwarden (NL)
Bezoekadres
Grote Kerkstraat 9
8911 DZ Leeuwarden (NL)

+31(0)58 2 948 958
info@princessehof.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag geopend

Maandag gesloten


© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden | disclaimer