35. Servies
Tijdens het verjaardagsdiner van Koning Willem-Alexander werd de tafel gedekt met een bijzonder servies, gemaakt door de eeuwenoude Franse porseleinfabriek Sèvres. De eerste delen werden al in 1892 geschonken aan Koningin Wilhelmina. Het menu, bestaande uit onder andere een zalmtompouce en een hazelnootschuimtaartje, werd geserveerd op deze historische borden.
36. Glas van Koningin-regentes Emma
In 1893 kocht Koningin-regentes Emma een Boheems glasservies, gemaakt door de gerenommeerde glasfabrikant Lobmeyr. Tijdens het diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam dronken de koning en zijn gasten uit deze glazen onder andere een Château du Tertre uit en champagne.
37. Groot bestek
De gerechten werden gegeten met drie verschillende besteksets. Het grote bestek, gebruikt voor het hoofdgerecht, werd ooit aangekocht door Koning Willem I en is gegraveerd met het Rijkswapen.
38. Visbestek
De zalmtompouce met gerookte forel werd gegeten met een visbestek dat werd aangekocht ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. Het bestek is gegraveerd met hun initialen: CB.
39. Dessertbestek
Net als het glas is ook het dessertbestek aangekocht door Koningin Emma, in de jaren dertig. Het bestek is gegraveerd met het wapen van de Orde van de Kousenband, een van de oudste Europese ridderorden.
40. Namen en rugnummers
Voor het diner ter ere van Koning Willem-Alexanders vijftigste verjaardag waren maar liefst honderdvijftig gasten uitgenodigd. Dus waar ga je zitten? Uiteraard was aan alles gedacht: voor elke gast was een naamkaart neergelegd.
41. Menu
Naast een naamkaart kreeg iedereen ook een menu. De gasten konden natuurlijk niet ter plekke à la carte bestellen, maar mochten wel van tevoren hun dieetwensen doorgeven.
42. Engels Plateau
Deze tafel is versierd met onderdelen uit het zogenoemde Engels Plateau, een uitgebreide set van verguld zilveren kandelaars, vazen en fruitschalen. De set is in aangekocht door Koning Willem II. De bloemstukken in zijde zijn
gemaakt door medewerkers van de bloemenkamer in Paleis Noordeinde, gebaseerd op de bloemstukken die tijdens het verjaardagsdiner de tafel sierden.