Carnaval

Carnaval

Prinsen en prinsessen

Jos, Wiel en Saskia praten over de betekenis van het getal elf en vertellen over andere carnavalstradities.

Jos: Dit is voor de eerste keer in elf jaar dat ik weer echt mezelf kan zijn in de optocht, want ik ben elf jaar voorzitter geweest van de carnavalsvereniging. En dan moet je toch alles regelen en in de gaten houden. Ik heb elf jaar geleden gezegd: ‘ik doe dat elf jaar en dan is het de beurt aan iemand anders, om het levendig te houden, om de jeugd ook weer de kans te geven’. En dat is nou dit jaar gebeurd. Elf is het magische carnavalsgetal, we hebben ook een Raad van Elf en we starten de optocht om dertien uur elf. Elf is het gekkengetal.

Wiel: Mijn ouders zijn in 1953 getrouwd. Mijn vader zat in de Raad van Elf in Sint Geertruid en op het moment dat hij trouwde, was je verplicht om uit die Raad van Elf te gaan. Getrouwde mensen hoorden niet thuis in de Raad van Elf. Dat zijn leuke dingen natuurlijk, dat gebeurt nu niet meer.

Saskia: Ik kom eigenlijk oorspronkelijk uit Genemuiden, een klein dorpje in de kop van Overijssel. Mijn nicht heeft 28 jaar geleden haar huidige man leren kennen in Mheer tijdens een vakantie en vijf jaar later ontmoette mijn neef zijn huidige vrouw ook in ditzelfde dorp. En ik ben hier eigenlijk altijd carnaval komen vieren. Elf jaar geleden gebeurde mij hetzelfde en heb ik mijn huidige man leren kennen, ook in Mheer. Ik kom hier al sinds mijn veertiende. Ik ben inmiddels 41. Zo lang vier ik hier al carnaval. In 2017 werden mijn man en ik gevraagd om prinsenpaar van Mheer te worden. En dat was wel echt een heel mooie eer. Ik heb wel wat met dit dorp. Het is een heel hecht dorp, waar het verenigingsleven heel hoog in het vaandel staat. En als je dan gevraagd wordt om prins en prinses te worden… ja, dat is gewoon ontzettend bijzonder.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer