Matses en mierikswortel
Letty en haar familie noemen op wat er wordt gegeten en gedronken tijdens de seidermaaltijd en vertellen over de symbolische betekenissen ervan. Joram schenkt koosjere wijn in.
Joram: Ik geef jullie met alle liefde meer wijn, maar proef eerst maar even wat het is. ‘Baroech ata Adonai Eloheinoe melech ha olam , bore pri hagafen. Amen.’
Letty: L’chaim! Op het leven.
Letty: Deze avond is anders dan alle andere avonden want we eten nu in plaats van gerezen brood platte matses. De uittocht uit Egypte heeft heel veel symbolen en één van die symbolen is zout water, vanwege de tranen die geplengd werden. En nu is het de bedoeling dat iedereen
een radijsje neemt en even in het zoute water doopt.
Daniëlle: Wessel, je moet de radijs ook doorgeven. Die mag je niet voor jezelf houden.
Wessel: Oh! Ik dacht: lekker.
Letty: Er staat in de geschriften: ‘een gebraden ei’. Geen idee wat een gebraden ei is, het is niet een gekookt ei. Wij maken altijd met een
kaarsvlam het ei zwart. Dan is het een gebraden ei.
Daniëlle: En waar staat dat voor?
Letty: Nieuw leven. Net als de voorjaarsgroenten. Op de tafel hoort ook een gebraden botje te liggen, van lam. Want er was gezegd dat de eerstgeborene
afgeslacht zou worden, maar de huizen waarop bloed was gesprenkeld, werden overgeslagen. En dat is ook de betekenis van Pesach: overslaan. Verder ligt er
een mierikswortel, het bittere kruid, en daar mogen jullie ook een stukje van proeven.
Wessel: Ik vind dit wel groot genoeg.
Letty: We gaan nu aan de soep. De bedoeling is dat je de soep eet, maar vaak laat je een of twee matseballen gewoon op je bord liggen en dat eet je dan met augurk.
Wessel: Mag het ook zonder matseballen?
Letty: Dat mag ook zonder matseballen.
Daniëlle: Heeft oma al die ballen staan draaien en dan wil jij geen
matseballen!
Wessel: Nee dat vraag ik voor papa, die vindt dat meestal niet zo lekker.
Letty: Dan zet ik nu de salades op tafel en dan nemen we gewoon lekker matses met waar je zin in hebt. Ik ga zo meteen koffie en thee maken en dan gaan we aan het toetje: matsekoekjes.