Kinderen en kerststallen
Bert vertelt waar kerst volgens hem om draait. Zijn kerststallenverzameling speelt daarin een grote rol. Speciaal voor deze tentoonstelling leende hij een paar bijzondere exemplaren uit.
Kinderviering
Kerst betekent voor mij: het feest van Christus’ geboorte. Dat begint voor ons eigenlijk al op de avond ervoor, met de kerstnachtviering. En helemaal als je koster bent, zit je natuurlijk volop in de kerk, en dan is de kerstnacht, de geboorte van Jezus, een kinderviering waar het hele kerstspel uitgebeeld wordt, dat is het begin van de kerstviering.
Kerststallententoonstelling
En dan hebben wij nog Tweede Kerstdag in de katholieke kerk, dan gaan we los met de kerststallententoonstelling. Bij de firma Van Paridon in Amsterdam, daar stond een kerstgroep in de vorm van een luciferdoosje. En een klein kerstgroepje in de vorm van een Weihnachts-piramide. Nou, en dan begint het: dan koop je het luciferdoosje uit Peru, je koopt de Weihnachts-piramide uit Duitsland, van mijn ouders had ik een groepje uit Mirano gekregen, met Maria en Jozef erop. Nou, ik zeg zelf altijd: één is niets, twee is iets en drie is het begin van een verzameling.
Feest van alledag
En dan komen er een paar honderd mensen op Tweede Kerstdag kijken naar zo’n 100, 150 kerststallen, om toch wat te doen te hebben. En ja, dan is het gewoon leuk als daar heel veel gezinnen op afkomen, met kleine kinderen, met grote kinderen, maar iedereen heeft zijn eigen verhaal en je hoort: elk verhaal over kerst is anders. En als je dan ziet dat andere culturen, Turkse mensen, Marokkaanse mensen, die dan voor die vitrine staan, en naar de kerststallen staan te kijken, dan denk ik van jongens: waarom is er oorlog op aarde? Dit is vreedzaam en iedereen snapt waar het om gaat! De geboorte van een kind en dat gebeurt vandaag en dat gebeurt morgen. Het is eigenlijk een feest van alledag. Verbroedering, vrede, saamhorigheid, verdraagzaamheid: daar gaat het uiteindelijk om.