Terrarium
In haar werk combineert Tanja Smeets het natuurlijke met het kunstmatige. Haar beelden en installaties vloeien voort uit het idee van een oneindig landschap waarin de ruimte overwoekerd raakt door amorfe structuren, waarbij Smeets gebruikmaakt van huis-tuin-en-keukenmaterialen. In Terrarium beweegt de bezoeker zich door onheilspellende eilanden vol wildgroei. Het werk is in lijn met de tentoonstelling Gezonken Schatten, die gelijktijdig te zien is in het Princessehof. Hierin staan objecten centraal die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken.
Europees Keramisch Werkcentrum
Jaarlijks verblijven zo’n 60 kunstenaars drie maanden in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. Dit jaar viert het werkcentrum zijn 50ste verjaardag. Het doel is de ontwikkeling van keramiek in de beeldende kunst, design en architectuur te stimuleren. In de zoektocht naar nieuwe perspectieven en technieken in de keramiek nodigt Keramiekmuseum Princessehof elk jaar twee kunstenaars uit om de resultaten van hun werkperiode bij het EKWC te presenteren. Tanja Smeets heeft in de afgelopen jaren viermaal in het Europees Keramisch Werkcentrum gewerkt.
Tanja Smeets
Tanja Smeets studeerde af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Haar werk was eerder te zien in het Henan Museum (Zhengzhou, China), TextielMuseum, Centraal Museum, Museum Boijmans van Beuningen, Gyonggi International Ceramics Biennale, Icheon (Zuid-Korea) en het Museum of Arts and Design (New York, USA). Smeets heeft meerdere residenties gedaan in binnen- en buitenland. Ze kreeg bovendien opdracht voor verschillende installaties voor de KF Hein Foundation, DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research), Enexis, DSM en de AkzoNobel Art Foundation.
Het werk in deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij EKWC, Stichting Stokroos, Tijl Fonds en Mondriaan Fonds.