Kringloopwedstrijd

Porseleinkoorts
Kringloopwedstrijd

Keramieken kringloopvondst? Doe mee aan de wedstrijd van het Princessehof!

24 april 2024

Sta jij bij familie en vrienden bekend als dé kringloopkoning- of koningin? Ga jij met Koningsdag al in de vroegte op zoek naar het beste porselein? En ben je gek van extravagant keramiek, dierenbeeldjes, felgekleurde vazen met bloemen, goudkleurige tierelantijntjes en meer? Doe dan mee aan de Kringloopwedstrijd van Keramiekmuseum Princessehof! In het kader van de tentoonstelling Porseleinkoorts organiseert het museum, in samenwerking met Estafette recyclewinkels, een wedstrijd voor publiek. Iedereen mag meedoen. Het museum is specifiek op zoek naar een keramieken voorwerp uit de kringloopwinkels (of van de rommelmarkt) waarin de invloeden van de 18de-eeuwse porseleinrage het beste zichtbaar zijn. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een arrangement met een rondleiding door het museum en een high tea voor twee personen. Kijk voor meer informatie op www.princessehof.nl/kringloopwedstrijd.
 
Gekke extravagante dieren van porselein, hysterische felgekleurde beelden, bloemen en koningen van keramiek én alles met goudkleurige tierelantijntjes; in de beginperiode van Europees porselein is niks te gek. Met de tentoonstelling Porseleinkoorts brengt Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een ode aan de 18de-eeuwse porseleinhype. Ook vandaag de dag zijn de invloeden van de porseleinkoorts nog steeds zichtbaar. Kom jij zo’n extravagant voorwerp tegen? Zend hem voor 20 mei in via de website van het Princessehof.

Kringloopwinkel of rommelmarkt
Gelijk geïnspireerd? Sla je slag tijdens de rommelmarkten tijdens Koningsdag! Om iedereen gelijke kansen te geven en te voorkomen dat men in dure antiekwinkels en in oma’s (of eigen) verzameling gaat speuren naar een voorwerp, zijn alleen recente aanwinsten van de kringloopwinkel of rommelmarkt geldig. In de Estafette  recyclewinkels staan speciale sokkels waar het voorwerp op gefotografeerd kan worden.
 
Doe mee
Meedoen aan de kringloopwedstrijd is eenvoudig. Deelnemers gaan in hun lokale kringloopwinkel op zoek naar een voorwerp dat past bij de tentoonstelling. De voorwerpen worden ingezonden via de website van het Princessehof. Wanneer het voorwerp bij de tentoonstelling past, gaat de deelnemer door naar de finale op zondag 26 mei. Daar wordt het voorwerp gejureerd door Laura Smeets en Denise Campbell, de conservatoren van de tentoonstelling. Deelnemers hebben tot en met 20 mei 2024 om hun voorwerpen (maximaal 3) aan te melden. Kijk voor alle voorwaarden op de website van het Princessehof.

Porseleinkoorts
Porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken: in de loop van de achttiende eeuw is niets te gek en wordt Europa bevangen door een zeer besmettelijke porseleinkoorts. In de tentoonstelling Porseleinkoorts volgen bezoekers het zinderende verhaal van twee vorstenhuizen die een rage ontketenen waarbij de Europese porseleinkunst in korte tijd tot grote hoogte wordt gestuwd en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Verteld vanuit twee iconische hoofdrolspelers uit deze turbulente tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk.

De kringloopwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Omrin Estafette.

De tentoonstelling Porseleinkoorts wordt mede mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds, Turing Foundation, Blockbusterfonds XTRA, Cultuurfonds, Fonds Angela E. en het Blauwe Baan Fonds, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Stichting Cultuur FB Oranjewoud, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra-Olivierstichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer