Maak kennis met Art Nouveau

op zondag 9 juni
Maak kennis met Art Nouveau

Maak kennis met de pracht van Art Nouveau op zondag 9 juni in Leeuwarden

04 juni 2024

Ontdek het mooiste Art Nouveau van Leeuwarden op zondag 9 juni tijdens de Art Nouveau dag! Ter ere van de Wereld Art Nouveau dag, die een dag later zal worden gevierd, organiseren A Guide to Leeuwarden, Keramiekmuseum Princessehof, De Utrecht en Emmakade Antiek een speciaal programma in de binnenstad van Leeuwarden. Wandel mee met een stadswandeling, maak kennis met de Art Nouveau-collectie van het Princessehof en neem een uniek kijkje in de panden van Emmakade Antiek, én in De Utrecht; een van de meest bijzondere Art Nouveau-panden van Nederland. Kijk voor meer informatie op aguidetoleeuwarden.nl

De Utrecht.
De Utrecht.
Stadswandeling door A Guide to Leeuwarden.
Stadswandeling door A Guide to Leeuwarden.
Art Nouveau in Keramiekmuseum Princessehof
Art Nouveau in Keramiekmuseum Princessehof

Programma
De Art Nouveau stadswandeling van A Guide to Leeuwarden gaat die dag om 11 uur van start. Met de Centraal Apotheek en De Utrecht heeft Leeuwarden twee panden die tot de mooiste van Nederland behoren, maar zijn nog veel meer Art Nouveau sporen in Leeuwarden te ontdekken. Stadsgids Henk Leutscher neemt de bezoeker mee langs de sporen van Art Nouveau in Leeuwarden. Henk deelt de verhalen van de panden en vertelt meer over hoe je de kenmerken uit die tijd kunt herkennen. Met behulp van oude foto’s en ontwerptekeningen zul je met andere ogen naar de stad gaan kijken.

Of ontdek de bijzondere Art Nouveau-collectie van Keramiekmuseum Princessehof met een exclusieve speedtour! Wandel om 11.30 en om 13.15u met kunsthistoricus Karin Straathof door het museum en geniet van de bijzondere verhalen achter de kleurrijke voorwerpen. Ook vertelt Karin meer over kunstenaars als Chris Lanooy, Theo Colenbrander en Joseph Mendes da Costa.
 
Het is op deze zondag ook mogelijk om De Utrecht op de Tweebaksmarkt van binnen te bekijken. Dit bijzondere rijksmonument, dat is ontworpen door twee leerlingen van Berlage, zit van binnen boordevol met Art Nouveau symboliek. Ook is aan het gebouw de in het oog springende kunst van Joseph Mendes da Costa toegevoegd. De Utrecht is van 12.30 tot 16.00u geopend.

Emmakade Antiek aan de Emmakade 2 is een prachtig pand met ingetogen Jugendstil kenmerken. In het naastgelegen pand aan de Emmakade 4 bevindt zich een groot glas-in-lood plafond in de stijl van de Amsterdamse School. Bezoekers zijn van 14.00 tot 17.00u van harte welkom om beide panden te bezoeken.
 
Voor alle activiteiten is beperkt plek. Het is daarom aan te raden om van tevoren al een ticket te reserveren. Tickets voor de stadswandeling zijn te koop op de website van A Guide to Leeuwarden en kosten €12,50 p.p. De rondleiding in het Princessehof kost €5, naast de toegang tot het museum. De entreeprijs voor De Utrecht is €3,50 p.p. en tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Utrecht. Bij Emmakade Antiek aan de Emmakade 2 kunt u gewoon naar binnen lopen. Meer informatie over het hele programma is te vinden op aguidetoleeuwarden.nl/art-nouveaudag-leeuwarden.

Art Nouveau
Art Nouveau is een vernieuwende kunststroming die rond 1900 opkwam en was geïnspireerd op de vormen van de natuur. Geholpen door de nieuwe mogelijkheden van de industrialisatie leidde dit in de architectuur tot de meest sierlijke panden uit ons straatbeeld. Maar ook andere kunstdisciplines raakten in de ban van de Art Nouveau. Zo zijn er prachtige vazen, tegeltableaus, affiches en meubels in de stijl van de Art Nouveau gemaakt. Vandaag de dag is deze stijl vanwege haar unieke sierlijkheid nog altijd ongekend populair. 
 
Sinds 2013 wordt er op 10 juni een wereldwijde Art Nouveau Dag gevierd. Men koos voor de datum 10 juni omdat het de sterfdag is van Antoni Gaudí en Ödön Lechner, twee charismatische Art Nouveau architecten uit verschillende hoeken van Europa. Sinds 2018 worden er ook in Nederland op verschillende plekken Art Nouveau dagen of weekenden gevierd. Op 9 juni 2024 wordt er in Leeuwarden voor het eerst een Art Nouveau dag georganiseerd en kun je meedoen met verschillende activiteiten.

De Art Nouveau Dag in Leeuwarden wordt georganiseerd door A Guide to Leeuwarden, Keramiekmuseum Princessehof, De Utrecht en Emmakade Antiek.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer