Porseleinkoorts

20.000 bezoekers
Porseleinkoorts

20.000ste bezoeker in Porseleinkoorts!

11 juli 2024

Donderdagochtend 11 juli ontving Keramiekmuseum Princessehof de 20.000ste bezoeker voor de tentoonstelling Porseleinkoorts. Jan en Hilde Wilzing uit Epe kwamen speciaal voor het Princessehof naar Leeuwarden “Zo’n bekend museum moeten we een keer bezocht hebben!”. Ze werden hartelijk ontvangen en kregen van directeur Kris Callens een bos bloemen en de conservatoren van de tentoonstelling Denise Campbell en Laura Smeets overhandigden hen het boek Porseleinkoorts: het wonderbaarlijke ontstaan van Europees porselein.

Foto door Lucas Kemper
Foto door Lucas Kemper

De tentoonstelling in Leeuwarden is te zien sinds 1 maart dit jaar en heeft inmiddels kunnen rekenen op lovende reacties van pers en publiek. "Een feest van indrukwekkende bruiklenen.” noemde de Volkskrant de tentoonstelling en deelde vier sterren uit. Trouw en NRC gaven ook vier sterren en de eerstgenoemde omschreef het als een “spektakel van porselein, wild en vol als suikergoed.”.

In Porseleinkoorts volgen bezoekers het zinderende verhaal van twee vorstenhuizen die een rage ontketenen waarbij de Europese porseleinkunst in korte tijd tot grote hoogte wordt gestuwd en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Verteld vanuit twee iconische hoofdrolspelers uit deze turbulente tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk. Bij de tentoonstelling (nog t/m 1 september 2024 te zien) is een publicatie verschenen en een podcastserie genaamd ‘Porseleincast’, waarin Campbell en Smeets smeuïge verhalen achter de voorwerpen vertellen.

 

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer