Topkoks en gerechten uit alle windstreken
Behalve uit Nederland hebben koks uit China, Japan, Korea, Thailand, Iran, Syrië, Turkije, Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland en Zweden een bijdrage aan het boek geleverd. Hun status varieert van sterrenchef tot aanstormend talent. Chef-kok en kookboekenauteur Jean Beddington heeft de bereiding en styling van hun gerechten voor het boek op zich genomen en leverde zelf ook enkele passende recepten. Kunst en Koken biedt een diversiteit aan gerechten, van soepen en salades tot vlees, vis en vegan, van voorafjes tot taart, koekjes en desserts. Niet alleen verleidelijk om te zien, maar voor de ervaren thuiskok ook prima zelf te maken.
Voorproefje
Kunst en Koken is verkrijgbaar in het Nederlands en in het Engels en wordt uitgegeven in samenwerking met Noordboek | HL Books. Het boek is voor € 49,95 te koop in de museumwinkel en webshop van het Princessehof. Geïnteresseerden kunnen via princessehof.nl/kookboek een inkijkexemplaar bekijken.
Culinaire route
In het Princessehof kunnen bezoekers een culinaire route volgen langs enkele objecten uit het kookboek in de vaste presentatie Van Oost en West. Bij verschillende voorwerpen is een minidocumentaire te zien, waarin de achtergronden van het object en de totstandkoming van het gerecht worden belicht. In deze documentaires, gerealiseerd door SIJE.FILM, zijn de kooksessies te zien en interviews met de deelnemende chefs, de conservatoren en andere betrokkenen.
Tafelen in het Princessehof
Nog tot en met 20 augustus is in het Princessehof bovendien een grote tentoonstelling te zien die laat zien hoe Nederland feest viert: van carnaval tot Keti Koti en van Eid al-Fitr (Suikerfeest) tot een bruiloft. Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten wordt onderzocht wat er zoal gevierd wordt, met wie en hoe. Centraal staat daarbij het tafelen, want feest en eten – en daarmee ook keramiek – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tentoonstelling bestaat uit twaalf feestelijke installaties met heel diverse keramiek uit de collectie van het Princessehof en gekoesterde voorwerpen en verhalen van feestvierders uit heel Nederland.
Redactie en concept: Karin Gaillard | Teksten: Teuntje Klinkenberg, Karin Gaillard en Eline van den Berg | Recepten: Fábio Alves (RESTAURANT SUBA, Lissabon), Jean Beddington (zelfstandig chef en kookboekenauteur), Meltem Beker en Deniz Ahmet Köse (CATERING DENIZ AHMET KÖSE, Londen), Dennis van den Beld (RESTAURANT HET ROODE KOPER, Ermelo (1*)), Arjan Bisschop (RESTAURANT DE HEEREN VAN HARINXMA EN BISTRO NIJEHOLT, Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag (1*)), Amir Masoud Boroun (kok), Sven Chartier (RESTAURANT OISEAU-OISEAU, Preaux-du-Perche, Frankrijk), Tso Min Cheng (RESTAURANT RED CHILLI, Nieuwe-Niedorp), Jeroen en Lars van Dongen (Bakkerij Leon van Dongen, Wagenberg), Bas van Dorland (technisch producent, hobbykok), Peppe Guida (ANTICA OSTERIA NONNA ROSA, Vico Equense, Italie), Xiao Han Ji (RESTAURANT ZHENG, Den Haag), Gwan Liat Ho (WERELDKEUKEN DE INDISCHE), Cees Holtkamp (banketbakker), Nao Ishizaka (beeldend kunstenaar en kok), Giel Kaagman (RESTAURANT KAAGMAN & KORTEKAAS, Amsterdam), Ryoji Kojima (RESTAURANT HANASATO, Groningen), Ola Lanko (beeldend kunstenaar), Vanja van der Leeden (culinair schrijver, receptontwikkelaar en foodstylist), Mari Maris (groenteboerin en auteur van kookboeken, Besmont, Frankrijk), Fadi en Fatimeh Masri (thuiskoks), Maroeska Metz (ontwerper), Mutsuo Okabayashi (RESTAURANT SUSHI YU, Tokio), Alan Oostrom (RESTAURANT ONGLET, Maastricht), Yotam Ottolenghi (kok en kookboekenauteur), Sunghye Park (conservator Nationaal Museum van Korea, Seoul en Korean Food Craftsman Cook), Jamie Penaloza (RESTAURANT MAIYA RICE CANTEEN, Shanghai), Jaymz Pool (zelfstandig chef), Titti Qvarnström (RESTAURANT MAT, Malmö, Zweden), Adriaan van Raab van Canstein (RESTAURANT LE HOLLANDAIS, Amsterdam (1996–2021)), Tim Raue (RESTAURANT TIM RAUE, Berlijn (2*)), Claudia Roden (culinair schrijver), Begoña Rodrigo (RESTAURANT LA SALITA, Valencia, Spanje (1*)), Dick Soek (RESTAURANT PILOERSEMABORG, Den Ham), Rosarin Sriprathum (RESTAURANT CELADON, The Sukhothai, Bangkok), Wim Teeuw (CADENZA CATERING, Leeuwarden), Danny en Mike Tsang (RESTAURANT O & O, Sint Willebrord (1*)), Erkan Türkmen (RESTAURANT BAK, Amsterdam), Suvannee Vangsiripaisal (RESTAURANT NA SIAM, Amsterdam), Edwin Vinke (RESTAURANT DE KROMME WATERGANG, Hoofdplaat, Zeeuws-Vlaanderen (2*)), Nickey Vlierhuis en Pieter van de Pavoordt (RESTAURANT BOUWKUNDE, Deventer) en Regula Ysewijn (culinair schrijver) | Bereiding gerechten: Jean Beddington | Fotografie: Erik en Petra Hesmerg | Vormgeving: Beukers Scholma | Het kookboek van Keramiekmuseum Princessehof is tot stand gekomen i.s.m. Noordboek | HL Books | ISBN 978 90 978 90 5615 960 3 | Gebonden, 420 pagina’s | Verkoopprijs € 49,95.
Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof is mogelijk gemaakt door de ruimhartige en enthousiaste steun van de volgende fondsen en partners.
Fondsen: Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, Prins Bernhard Cultuurfonds – Fonds Angela E., Ottema-Kingma Stichting, Stichting Ritske Boelema Gasthuis, Keramiekstichting Smeele Van der Meulen en Gravin van Bylandt Stichting.
Projectpartners: Kikkoman, Yama Food, Wijnkring en PAN Amsterdam.
Vaste partners van het Princessehof: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, Ottema-Kingma Stichting, Club Céramique en Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof.