Scholieren exposeren eigen creaties in het Keramiekmuseum

Winnende ontwerpen van de laatste editie van de ontwerpwedstrijd onthuld

Het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden organiseert twee keer per jaar een ontwerpwedstrijd voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Op woensdag 29 maart zijn de winnende ontwerpen van de eerste ronde van de ontwerpwedstrijd onder grote belangstelling van vrienden, familie en klasgenoten en onthuld. De wedstrijd stond deze keer volledig in het teken van de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. Leerlingen van het voorgezet onderwijs konden meedoen door een beeldende reactie op de tentoonstelling in te sturen in de categorieën 2D en 3D. De winnende ontwerpen van deze editie zijn t/m 25 juni te zien als onderdeel van de Feest!-tentoonstelling in het Princessehof.

Van biermokken tot buurtfeesten en van Eid al-Fitr tot de Chinese dierenriem: dit jaar lieten leerlingen van het voortgezet onderwijs zich voor de ontwerpwedstrijd inspireren door de tentoonstelling Feest! Ze deelden hun eigen feestverhalen en ontdekten nieuwe vieringen.  Daarna gingen ze zelf aan de slag. Maar liefst 135 prachtige ontwerpen voor borden en tegeltableaus werden ingestuurd, waarvan het Princessehof een selectie laat zien.

Winnaars
De categorie 2D werd gewonnen door Abel Dijkstra (15) van Comenius Zamenhof. Tweede in deze categorie is het gezamenlijke werk van Lucas de Jong (15) en Tymen Veenstra (15) van VSO de Monoliet en derde werd Charissa de Bruin (14) van Comenius Zamenhof. Hun ontwerpen zijn uitgevoerd door Fons Hoiting van Dijkstra Friese Kleiwaren Sneek. De runner-up-ontwerpen van Anna Koops (13), Jasper Koolma (13), Demi Schut (15) en Monica Vrebac (14) van SG Eekeringe, Maaike van der Wiel (11), David Heiting (12) en Stijn Biewenga (12) van Gomarus College, Jelmer Westerhuis (14), Ramón Douna (16) en Satina Kim (15) van Comenius Zamenhof worden op papier gepresenteerd. In de categorie 3D kwam Sherien Hiralal (16) van VSO de Monoliet als winnaar uit de bus. Daarnaast is in deze categorie werk te zien van nummer 2 Renze Marijn Holwerda (15) en nummer 3 Ruben Schaaf (14), eveneens van VSO de Monoliet.

Onderwijs en cultuur
In de ontwerpwedstrijd worden leerlingen van het voortgezet onderwijs uitgedaagd om een beeldende verwerking te maken als reactie op de verhalen in de tentoonstelling. In de vorm van bijvoorbeeld een installatie, voorwerpen van keramiek, kleding of een animatie. 
Keramiekmuseum Princessehof wil met deze populaire ontwerpwedstrijd de jongere generatie bewust maken van hoe gewoon en tegelijk bijzonder keramiek is. Dagelijks gebruiken we kopjes, borden en schalen van keramiek, en vaak zonder het te beseffen halen we met keramiek de hele wereld in huis. In combinatie met de tentoonstelling zorgt het onderwijsprogramma voor verbreding en verdieping van de blik van jongeren op de wereld. Ook wordt er beroep gedaan op de creativiteit en verbeeldingskracht van de scholieren.

De tentoonstelling Feest! wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Stichting het Old Burger Weeshuis, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, Stichting Zabawas en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis. Deze tentoonstelling is een samenwerking met het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert, een initiatief van Museum Catharijneconvent. Deze tentoonstelling kwam inhoudelijk tot stand dankzij de hulp van velen.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

De ontwerpwedstrijd is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de Vereniging van Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof.
 
Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

Postadres
Postbus 1239
8900 CE Leeuwarden (NL)
Bezoekadres
Grote Kerkstraat 9
8911 DZ Leeuwarden (NL)

+31(0)58 2 948 958
info@princessehof.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag geopend

Maandag gesloten


© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden | disclaimer