Nieuws

Nieuws

Thierry Boutemy, Snoek Puur Groen en Klara Kristalova

Hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen, bloemist van de sterren Thierry Boutemy en kunstenares Klara Kristalova maken indrukwekkend beplantingsontwerp met levend groen

Vanaf 10 oktober pakt het Princessehof in Leeuwarden groots uit met de tentoonstelling Human After All. Hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen, meesterbloemist Thierry Boutemy en kunstenaar Klara Kristalova (1967, Tsjechië) maken in de laatste zaal van de expositie een indrukwekkend beplantingsontwerp met levend groen. Drie eilanden van mos, varens en andere planten zorgen voor een betoverende totaalervaring.

De groene kunstinstallatie van Klara Kristalova (geboren in Tsjechië, maar getogen in Zweden) wordt ontworpen en onderhouden met behulp van de beroemde Franse bloemist Thierry Boutemy en het Friese hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen. Het werk is onderdeel van de expositie Human After All: Ceramic Reflections in Contemporary Art. Meer dan tien kunstenaars uit de hele wereld presenteren grote installaties, indrukwekkende beelden en intrigerende animatiefilms. In de afsluitende zaal doemen de drie eilanden met levend groen op. Wie goed kijkt ontdekt tussen het mos, varens en andere planten Kristalova’s dier- en mensbeelden, die als het ware het sprookjesbos bewaken. De keuze van de planten is geïnspireerd op de flora in het bos bij Kristalova’s atelier in Zweden.

Bloemist van de sterren
Thierry Boutemy staat internationaal bekend om zijn groene vingers en is erg gewild in de mode-, kunst- en filmwereld. De Franse bloemist verzorgde eerder de bloemen in de Oscarwinnende film Marie-Antoinette van regisseuse Sofia Coppola (beter bekend van haar film Lost in Translation). Hij maakt installaties voor high fashion runway shows en voor photoshoots in magazines als Vogue met namen als Mario Testino en Lady Gaga. Ook verzorgde hij de bloemenpracht voor de bruiloft van Kim Kardashian & Kanye West.

thierry boutemy
thierry boutemy

Samenwerking
Het hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen, van origine uit Grou, is gespecialiseerd in inspirerend groen zowel binnen als buiten. De samenwerking tussen Snoek Puur Groen en het Princessehof zorgt ervoor dat de planten gedurende de looptijd van de expositie, 10 maanden, worden onderhouden. Kunst en groen liggen wat dat betreft dicht bij elkaar. We zijn allemaal kunstenaars binnen ons eigen vakgebied, wat in deze samenwerking samenkomt tot een inspirerende mix. De hoveniers werken onder het thema: één met de natuur, in alles wat we doen”. Deze duurzame en circulaire werkwijze vertalen ze ook door in hun samenwerking in het Princessehof. „Wij vinden het zelf ontzettend fijn dat we met deze tentoonstelling met internationale namen ook werken aan de Global Goals: De 17 ambitieuze werelddoelen voor duurzame ontwikkelingen om te werken aan een betere toekomst voor iedereen." Aldus Jean Berkhout van Snoek Puur Groen.

La condition humaine
De installatie van Kristalova is de apotheose van Human After All: Ceramic Reflections in Contemporary Art. Van 10 oktober 2020 tot en met 5 september 2021 tonen internationaal gevestigde kunstenaars en opkomend talent uit Oost en West omvangrijke sculpturen en installaties in het museum in Leeuwarden. Van de absurdistische films van kunstenaarsduo Djurberg en Berg (1978, Zweden) tot de levensboom van Kris Lemsalu (1985, Estland). Alle werken raken aan de complexe menselijke aard; La condition humaine, de mens met zijn beperkingen, nietig of zelfbewust, mooi of wreed. Het levende groen in Kristalova’s installatie nodigt aan het slot van de expositie uit te reflecteren op het menselijke bestaan en op zichzelf, zoals men dat doet tijdens een boswandeling.

Partners: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds (het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed) Prins Bernhard Cultuurfonds en P.M. de Klerk Keramiek Fonds en Snoek Puur Groen.
Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer