Van 23 november 2019 t/m 25 oktober 2020 presenteert Keramiekmuseum Princessehof Design #5: Jólan van der Wiel - Dragonstone. In de tentoonstelling is onder meer een intrigerende installatie te zien waarin design, keramiek en magnetisch poeder samenkomen. Op unieke wijze geeft Van der Wiel met gebruik van het magnetisch veld vorm aan zijn werk, dat er buitenaards uitziet.
De bezoeker maakt kennis met een geheel nieuw ambacht: magnetisch keramiek. In zijn werk gebruikt Van der Wiel het magnetisch veld als gereedschap om zijn materiaal te sturen en manipuleren. Het werk dat hij voor de tentoonstelling in het Princessehof maakt wordt gevormd door de krachtvelden van magneten.
Dragonstone
Al in 2011 begon Van der Wiel te experimenteren met magnetisch keramiek, dat hij ‘dragonstone’ noemt. Om de objecten naar zijn hand te zetten vermengt de kunstenaar vloeibaar materiaal met metaalpoeder. De ijzerdeeltjes verstijven op het moment dat Van der Wiel magneten opstelt in de buurt van het materiaal. In het Europees Keramisch Werkcentrum en tijdens een residentie in China kreeg de kunstenaar volop de mogelijkheid om de grenzen van zijn magnetisme op te zoeken en de zwaartekracht te tarten.
The High Frontier
Een zes meter lang werk dat in de tentoonstelling te zien is, is geïnspireerd door het in 1976 verschenen boek The High Frontier: Human Colonies in Space. Daarin verkent de Amerikaanse natuurkundige en ruimteactivist Gerard K. O’Neill het idee van woongemeenschappen in de ruimte. Van der Wiel onderzoekt met zijn werk hoe je voor zwaartekracht kunt zorgen in een ruimtekolonie. Het is aan de toeschouwer om de volgende stap te zetten en verder te fantaseren over het leven op ‘The High Frontier’.
Jólan van der Wiel
Vanuit zijn fascinatie voor extreme natuurverschijnselen en de invloed van natuurlijke krachten op materiaal, experimenteert Jólan van der Wiel (1984) met materie, omgeving en technieken. Daarbij zoekt de ontwerper naar de natuurlijke logica van design. Van der Wiel studeerde in 2011 af aan het designLAB department van de Gerrit Rietveld Academie en richtte in hetzelfde jaar zijn eigen multidisciplinaire studio in Amsterdam op, tegenwoordig in Zutphen gevestigd. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld, onder andere in het Metropolitan Museum en het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Grand-Hornu Museum (België), het Design Museum Gent, het London Design Museum, het Bauhaus-Archiv Museum (Berlijn) en het Montreal Museum of Fine Arts. Het innovatieve werk van Van der Wiel werd eerder bekroond met de Design of the Year Award (Londen), de Interior Innovation Award (Keulen), de DMY Award (Berlijn) en de BIO 23 Award op de 23st Biennial of Design in Ljubljana.