Nieuws

Nieuws

Chinese erotische kunst

Chinese erotische kunst uit de collectie Bertholet naar Keramiekmuseum Princessehof voor tentoonstelling Sexy Ceramics

Op 27 augustus opent Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een spraakmakende tentoonstelling over erotiek: Sexy CeramicsSpeciaal voor deze tentoonstelling leent de Amsterdamse kunstverzamelaar Ferry Bertholet het Princessehof erotische keramiek uit zijn privécollectie. Het museum zal zestien objecten van Chinees porselein naar Leeuwarden halen. Hieronder zitten plastieken van verleidelijke courtisanes, poserende naakte vrouwen en expliciete seksscènes.

Historische afbeeldingen, verborgen symbolen en bekende liefdesverhalen uit Oost en West vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling Sexy Ceramics. Courtisanes, femmes fatales, sensuele muiltjes en ondeugende herderstaferelen tonen een wereld vol verleiding. Een aantal bruiklenen uit de collectie Bertholet illustreert deze verhalen prachtig. Het explicietere werk zal te zien zijn in de zaal met de peepshow, waarvoor een leeftijdsgrens van 16 jaar gehanteerd wordt.

Bertholet
Kunstschilder, schrijver, collectioneur en restaurator Ferry Bertholet werd geboren in 1952 en studeerde van 1970 tot 1976 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Hij staat bekend als kenner van Chinese erotische kunst en Japanse prenten. Van zijn hand zijn inmiddels zes kunstboeken in verschillende talen uitgebracht. In 2014 was de Chinese erotische collectie van de Bertholet collectie te zien in Sotheby’s Art Gallery te Hong Kong. Vervolgens werden enkele van de belangrijkste stukken gebruikt in tentoonstellingen van het British Museum, het Berkeley Art Museum, De Nieuwe Kerk en het Rijksmuseum te Amsterdam.

De tentoonstelling Sexy Ceramics is van 27 augustus 2016 tot en met 9 juli 2017 te zien in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Het Mondriaan Fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum en Stichting het Old Burger Weeshuis.   

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer