Kinrande stapeldoos
Vierdelige porseleinen stapeldoos
Welke zoete snacks werden er in de 16e eeuw zoal uit deze porseleinen doos getoverd? Zouden het net zulke mooie kunstwerkjes geweest zijn als het prachtige voorwerp waar ze in opgeborgen waren? Tijdens Japanse theeceremonies werd in de periode 1500 tot 1600 vaak gebruik gemaakt van luxe porseleinen objecten in kinrande stijl. De kleuren ontstonden na een arbeidsintensief proces waarbij het porselein meerdere malen in de oven werd gebakken. Daarna werd de decoratie met bladgoud aangebracht en gepolijst. Op de 4-delige porseleinen stapeldoos uit Jingdezhen in ons museum ziet u op alle zijdes decoraties met scenes van mensen in een landschap omgeven door geometrische patronen en prunusbloemen.
Kinrande porselein werd in China gemaakt tijdens de Jiajing (1521 – 1567) en Wanli (1572 – 1620) periodes, zowel voor de lokale als de exportmarkt. De voornaamste afzetmarkten waren Japan en het Midden-Oosten, in het bijzonder het Ottomaanse rijk. Via de Ottomanen zijn verschillende stukken in Europa beland, dit gebeurde voornamelijk als gift aan heersers zoals de Medici. De Portugezen en Spanjaarden namen met hun handelsschepen ook kinrande porselein mee naar Europa, al was dit aantal in vergelijking met het meer bekende blauwwit porselein zeer gering. Vandaar dat kinrande voorwerpen vandaag de dag erg zeldzaam zijn. Wereldwijd zijn slechts drie van dergelijke stukken bekend, waarvan de andere twee zich bevinden in privécollecties in Japan en Brazilië. Zodoende is deze specifieke doos de enige kinrande doos in de wereld die publiek tentoongesteld is.