Museumschatjes van klei

Onderwijsprogramma Museumschatjes van klei

Vanaf januari t/m juni 2016 doet het Keramiekmuseum Princessehof mee met Museumschatjes. Een leuk onderwijsprogramma voor de groepen 3 tot en met 6. En voor het eerst dit jaar ook beschikbaar in het Frysk!

Voor deelname meldt u zich aan bij de Museumfederatie Fryslân en ontvangt u het lesmateriaal (een docentenhandleiding en kijkwijzers voor de leerlingen). Daarna maakt u met ons een afspraak voor het museumbezoek.

In dit onderwijsprogramma leren leerlingen
-wat een voorwerp waardevol maakt
-goed naar voorwerpen kijken
-uitleggen wat hun meest dierbare voorwerp is en waarom
Kortom: ze ontdekken op een leerzame en leuke manier het gebouw en de schatten van Keramiekmuseum Princessehof. 

Het onderwijsprogramma bestaat uit:

  • Voorbereidende les in de klas
  • Museumbezoek
  • Verwerkende les in de klas

Museumbezoek (75 minuten)
In het museum ontdek je wat kunst en klei met elkaar te maken hebben: een heleboel! Veel kunstenaars maken fantastische kunstwerken van klei. Hele verhalen kunnen ze erin kwijt. Er is van alles te ontdekken aan de kunstwerken. Sommigen zijn groot en veelkleurig, andere klein met ingetogen kleuren. De een is glad, de ander ruw. Allemaal vertellen ze iets, ze drukken iets uit.

Vaak heeft de kunstenaar heel bewust voor klei gekozen om zo’n kunstwerk te maken. Als je zelf wel eens iets van klei hebt gemaakt, dan weet je dat dat nog niet zo makkelijk is.

Hoe kun je nou in klei goed uitbeelden hoe iemand zich voelt bijvoorbeeld? Tijdens het museumbezoek gaan we samen kijken hoe verschillende kunstenaars dit hebben gedaan.
Vormen, kleuren, alles speelt een rol. Je ontdekt dat er veel schatten van klei zijn en bepaalt zelf wat jij de meest bijzondere vindt.

Museumschatjes is een project van de museumfederatie Fryslân.

Het brengt kinderen uit groep 3 t/m 6 in aanraking met museaal erfgoed in hun omgeving.
Klik hier voor meer informatie.

Neem voor deelname contact op met de museumfederatie Fryslân, tel: 058 - 213 9185
of stuur een e-mail naar: info@museumfederatiefryslan.nl