Design #1 Olivier van Herpt

27 februari 2016 tot en met 2 oktober 2016

Keramiekmuseum Princessehof lanceert een nieuwe serie designtentoonstellingen op het gebied van keramiek. De succesvolle jonge ontwerper Olivier van Herpt trapt af met zijn 3D-kleiprinter. Met deze machine creëert hij keramische texturen en vormen die met traditionele methoden onbereikbaar zijn.

Van Herpt slaat met zijn 3D-printer een brug tussen technologie en ambacht. De machine print de klei laagje voor laagje en is erg gevoelig voor trillingen. Hierdoor heeft de ontwerper direct invloed op het productieproces. Zo ontstaat een samenspel van mens en machine. In de tentoonstelling zijn een dertigtal geprinte voorwerpen te zien, variërend in kleur, grootte, vorm en textuur. Van een breed, donker object met een grove textuur tot een slanke, sierlijke vaas.

Geluidskunst
Van Herpt experimenteert samen met geluidskunstenaar Ricky van Broekhoven met geluid tijdens het productieproces. Geluidsgolven beïnvloeden de vorm en textuur van de print. In deze tentoonstelling ziet u hoe deze geluiden gevisualiseerd worden in keramiek.


Beeld: © Olivier van Herpt

Sensoren
Samen met designer Sander Wassink ontwikkelde Van Herpt het project ‘Adaptive Manufacturing’. Hiervoor scanden ze de doorsnede van een boomstam en vertaalden dit naar de printer. Dit leidt tot grillige vormen in de geprinte keramiek. Het resultaat lijkt misschien willekeurig, maar is beïnvloed door de jaarringen van de boom.


Beeld: Serie vazen van Van Herpt en Wassink, © Olivier van Herpt. Fotografie: Dirk van den Heuvel

Demonstratie
Van Herpt is tijdens de duur van de tentoonstelling een aantal keer aanwezig om zijn 3D-printer te demonstreren. Design #1 Olivier van Herpt is van 27 februari tot en met 2 oktober 2016 te zien.

Serie
Keramiek staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Nationale en internationale media melden de opkomst van keramiek als volwassen kunstmedium en ambacht. Ook vormgevers en ontwerpers ontdekken de traditie en het ambacht van keramisten. De ontwikkelingen gaan snel en er ontstaan nieuwe ontwerp- en productiemethoden. Keramiekmuseum Princessehof belicht deze beweging met een nieuwe jaarlijkse serie designtentoonstellingen onder de noemer Design #.

Campagnebeeld: Functional 3D Printed Ceramics, © Design Academy Eindhoven,  Designer: Olivier van Herpt.  Fotografie: Femke Rijerman